Bugün Ada Yıldızları Spor Kulübü’nün kurucusu Mert Recep Gümüşkaynak ile yaptığımız röportajla karşınızdayız.

İstanbul’un çiçeği burnunda kulüplerinden olan Ada Yıldızları’nın kısa sürede geldiği noktayı değerlendiren Gümüşkaynak, altyapı statülerindeki sorunlara da değindi.

Keyifle okumanız dileğiyle…

Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Adım Mert Recep Gümüşkaynak. 12.01.1990 tarihinde, Büyükada’da doğdum. İlköğretimi Bostancı İlköğretim Okulu’nda, ortaöğretimi Nurettin Teksan Ortaokulu’nda, liseyi Beşiktaş Ata Koleji’nde bitirdim. Kadir Has Üniversitesi, Sermaye Piyasası bölümü mezunuyum. Basketbola İbrahim Kutluay Basketball Academy’de (MVP) başladım. Oranın altyapısında yetişerek, kulüp takımlarında oynadım. Bunun yanında, Marmara Yelken Kulübü’nde optimist ve laser sınıfında eğitimler aldım. Antrenörlük hayatıma, MVP Spor Kulübü’nde başlayarak, çeşitli takımların altyapılarında Küçük, Yıldız, Genç ve A Takım kategorilerinde antrenörlük yaptım ve çeşitli başarılar elde ettim. Aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi Erkek Basketbol Takımı Yardımcı Antrenörlüğü yaptım (2010-2012). 3 yıla yakın bir süredir, Medipol Üniversitesi Erkek Basketbol Takımı Başantrenörlüğü görevini sürdürüyorum.AdaYildizlari (3)

Ada Yıldızları henüz 1. yılını doldurmadı. Biraz kuruluş sürecini ve şu ana kadar geçen zamanı anlatabilir misiniz?

Oyunculuğumu yapmış, aynı zamanda çeşitli takımlarda antrenörlük yapan kardeşlerimle beraber, belli bir toplantı yapmak istedim. Bunun amacı, Ada Yıldızları Spor Kulübü’nü kurmak ve bu çıkacağım yolda benimle beraber yürümelerini istememdi. Ben bu kulübü kurarken, ticari anlamın yanı sıra, altyapı takımlarına oyuncu yetiştirmek ve altyapı liglerinde mücadele eden kuvvetli takımlar oluşturmak düşüncesiyle yola çıktım. Bu düşüncede bana her zaman güven veren başta antrenörlerim ve altyapının önemli isimleri olan ağabeylerime teşekkürlerimi bir borç bilirim. Az zamanda çok iş yaptığımızı düşünüyorum. Kuruluş sürecimiz, her kulüp gibi biraz sancılı olsa da bunun üstesinden gelmeyi başardık. Daha da iyi olmak için her gün çalışıyoruz.

-Kulüp olarak kendinize ne gibi hedefler belirlemiştiniz? Bu kadar kısa sürede aldığınız yoldan memnun musunuz?

Evet, memnunum. Kulüp olarak belirlediğim öncelikli hedefler, altyapılarda basketbol ve voleybol takımları oluşturmaktı. Bunu başardığımız için çok mutluyum. Sıradaki hedefimiz, oluşturduğumuz takımları üst liglere çıkartmak ve A Takımlar bünyesinde Bölgesel Lig’de oynamak. Bunların hepsini toparlarsak, kısa sürede aldığımız yoldan memnunum.

-Biraz da kulübün çalışmalarından konuşalım. Hangi branş ve yaş gruplarında faaliyet gösteriyorsunuz?

Basketbol, voleybol ve cimnastik branşlarında faaliyet gösteriyoruz. Basketbol ve voleybol 5-16 yaş arası, cimnastik 3-10 yaş arası olmak üzere antrenmanlarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra, kulüp takımlarımız mevcut. Basketbolda Minik A, Minik B, Küçük ve Yıldız Takım, voleybolda ise Genç Takım kategorilerinde mücadele ediyoruz.

AdaYildizlari (2)

-Ada Yıldızları’nın şu anki organizasyonunu yürüten ekipte kimler var? Arka plandaki yapıyı tanımak isteriz…

Şu anki yapıda, en yakınımda yer alan kardeşim ve aynı zamanda antrenörüm Enis Hatipoğlu, organizasyonları benimle beraber yürütüyor. Aldığım kararlarda danışmayı seven bir insan olduğum için, spor okulları sorumlumuz Can Yalvaç, antrenörlerimiz Fatih Yılmaz, Sergen Akbaş ve Şima Yanmaz’a danışarak, bazı kararları alıyoruz. Ne kadar kulübün başında ben olsam da, özellikle benimle beraber bu yolda yürüyen antrenörlerime çok teşekkür ederim. En arka planda da benim en büyük destekçilerim olan babam Mustafa Gümüşkaynak, annem Bergin Gümüşkaynak’a ve bana desteğini esirgemeyen kız arkadaşıma da sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Unutulmaması gereken isimler varsa, ilki Tekel Spor’un eski koordinatörü ve A Takım antrenörü İzzet Han, ikincisi Marmara Üniversitesi Spor Bölümü Sorumlusu ve Basketbol Başantrenörü Aytekin Alpullu ağabeyimdir. Bana bu yolda bir ışık olmuşlardır ve olmaya da devam ediyorlar. Allah uzun ömür verdikçe de onların engin tecrübelerinden yararlanmak isterim.

-Kulübünüzde farklı olarak ekstra ne tür çalışmalar yapılıyor? (Saha içi, saha dışı, takım bazlı veya bireysel anlamda)

Kulübümüzde basketbol, voleybol ve cimnastik branşlarımız dışında yaz ve kış kampları, çeşitli spor okulu organizasyonları (geziler, maç izleme vs.), özel günlerde yapılan kutlamalar (anneler günü, babalar günü, Cumhuriyet Bayramı vs.), yetişkinlere pilates eğitimi gerçekleştiriyoruz.

-Basketbol okulları hakkında düşünceleriniz neler? Gördüğünüz kadarıyla yapılan çalışmalar verimli oluyor mu? Altyapılara katkısından bahsedebilir misiniz?

Basketbol okulları hakkındaki görüşlerim, gerçekten çevremizde ve altyapılarda faaliyet gösteren kulüplerimiz, bu konuda özverili antrenmanlar ve çalışmalar yapıyorlar. Zaten, çoğu kulüpteki ağabeylerimle temastayım. Biz de spor okullarımızda, sezonluk antrenman programı dahilinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Koç arkadaşlarımızla da her zaman bu konular için temas halindeyiz. Spor okullarının altyapılara katkısı, sıfırdan başlayarak eğitim alması önemli, şu an itibariyle Minik A ve Minik B takımlarımız, açıldığımız günden itibaren bizimle çalışmıştır ve kısa sürede liglere katılmıştır. Bu da bizim spor okullarımızın altyapıdaki önemini gösterir ve gösterecektir.

-Altyapı statüleri ile ilgili düşünceleriniz öğrenebilir miyiz? Altyapı basketbolu ile ilgili geliştirilmesi gerekenler neler? Yeterli çalışmaların yapıldığını düşünüyor musunuz?

Düşüncelerim şöyle, Minik ve Küçük takımlarda, “İlk 5-İkinci 5” kuralının olması, bence gereksiz. Çünkü, kulüplerimiz buldukları ve yetiştirdikleri oyuncuları belirli bir sisteme göre oynatıyorlar. Bu sistem dahilinde zorunlu olan şartlar, takımlarımızı zorluyor. İçinde belki bir tık öne çıkacak sporcularımız varken, kendini gösterme şansını az buluyor. Bu yüzden, bu kuralda bir değişikliğin yapılması şart diye düşünüyorum. Altyapı hakkındaki desteklerden bahsedecek olursak, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun, amatör kulüplere biraz daha destek vermesini temenni ediyorum. Bunlar olursa, Türk Basketbolu daha da gelişecektir.

AdaYildizlari (4)

-Her yaş grubunda farklı özelliklere sahip oyuncularla karşılaştığınızı düşünüyorum. Onlara hem zihinsel hem de fiziksel ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz?

Doğru düşünmüşsünüz. Spor okullarımızda 5 ile 16 yaş arası sporcularımız var. Bunları yaş seviyelerine göre ayırarak antrenman yaptırıyoruz. Burada önemli olan konu, küçük yaştaki sporcularımızın topu sevmesi, topla ilgilenmesi; büyük yaştaki sporcuların temel tekniğini geliştirmesi ve her iki yaş grubunun fiziksel olarak ilerlemesini antrenör arkadaşlarım takip ediyor. Ben de bunun üzerinde durarak, eksik bir durum olduğunda antrenör arkadaşlarıma yardımcı oluyorum.

-Veliler ile iletişiminiz nasıl? Onlarla ne gibi çalışmalar yapıyor ve önerilerde bulunuyorsunuz?

Velilerimizle iletişimler gayet iyi durumda. Veli-antrenör olarak değil, abla/abi-kardeş gibiyiz. Onlar bize ilk geldikleri günden itibaren sonsuz destek gösterdiler, bizlere güvendiler. Bizler de bu güveni boşa çıkarmamak adına çalışmalarımızı yoğun bir tempoda sürdürüyoruz. Az önce de dediğim gibi, onlara ait özel günlerde, onları unutmuyoruz ve onlara sürprizler hazırlıyoruz. Sporcularımız için kendileriyle her gün diyalog halindeyiz. Eksiklerimizi velilerimizle paylaşıyoruz ve onların tavsiyelerini de dinliyoruz. Aslında onlar da bizden biri oldukları için, ekip ruhuyla hep beraber hareket ediyoruz.

 -Altyapibasket.com hakkında ne düşünüyorsunuz? Önerileriniz veya eleştirileriniz neler?

Altyapibasket.com’u ilk açıldığı günden, kapandığı seneye kadar takip ediyordum ve çalışmalarını takdir ediyordum. Geri dönmeniz çok iyi oldu, Allah bu yolda sizleri utandırmasın. Başta Ali Emre Dedeoğlu ve ekibiniz, Türk Basketbolu içerisinde kalması gereken temel taşlardandır diye düşünüyorum. Başarılarınızın ve çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Röportaj için ise ekibinize teşekkür ediyorum.

Biz de kendisine içten cevapları nedeniyle teşekkür ediyoruz.